person on chair donating blood

Wat is basofilie? Symptomen, oorzaken en een te hoge waarde

Als je niet medisch onderlegd bent, achten we de kans groot dat je niet weet wat basofilie is. Sterker nog, als je niet medisch onderlegd bent, dan wist je misschien niet eens dat het iets medisch betreft. Dus, het is maar goed dat wij dit voor je hebben uitgezocht, zodat je op een begrijpelijke manier kan ondervinden wat het inhoudt.

In deze blog vertellen we je niet alleen wat basofilie is, nee, we zullen je eveneens inzicht geven in symptomen en oorzaken. Daarbij komt ook de vraag omhoog wat het bijvoorbeeld betekent als je een te hoge waarde hebt. Op naar het verkrijgen van inzicht in deze bloedgerelateerde aandoening!

Let op! Deze blog is niet geschreven door een medisch professional. Je kan hier dan ook geen rechten aan ontlenen en bij het opmerken van fouten, zou het fijn zijn dat je deze vermeldt.

Een eerste uitleg en definitie

We beginnen maar alvast met het punt dat basofilie een oorzaak is van iets anders. In je bloed zitten bijvoorbeeld geen ‘basofilieën’, nee, het betreft basofielen.

Basofielen zijn eigenlijk een soort witte bloedcellen, dat een rol speelt in het immuunproces van je lichaam. Basofielen zijn in principe onderdeel van het aangeboren immuunsysteem en dragen bij aan je algemene gezondheid. Het is namelijk dat stukje van je lichaam dat bijdraagt tegen allergische reacties en/ of parasitaire infecties. Zo produceren ze een aantal cytokinen en geven ze onder andere chemische bemiddelaars als histamine af.

Wat is basofilie?

Basofilie is eigenlijk een aandoening dat iets te maken heeft met, je raadt het al, basofielen. In dit geval betekent het dat de, toch wel zeldzame, basofielen in een te hoge hoeveelheid aanwezig zijn in het bloed. De oorzaken hiervan kunnen door verschillende zaken worden veroorzaakt. Het zijn eigenlijk bepaalde ziekten die ervoor zorgen dat de vrijwel afwezige basofielen ineens in grote getallen aanwezig zijn.

Oorzaken en symptomen

De reden voor het te hoge percentage basofielen in je bloed, kan zoals gezegd verschillende oorzaken hebben. Denk bijvoorbeeld aan kanker, waaronder leukemie. Leukemie beïnvloedt de productie van witte bloedcellen, waaronder die van de basofielen. In principe is het de ziekte die symptomen geeft, wat over het algemeen begint bij vermoeidheid, bloedarmoede en frequente infecties. Verder zijn er ziektes die geassocieerd kunnen worden met basofilie. Lees myelofibrose, polycythaemia vera, autoimmuunziektes en de ziekte van Crohn. Al deze ziekten gaan gepaard met hun symptomen en zullen dus ook een andere reactie op je lichaam geven.

Op zichzelf kunnen grote aantallen basofielen voor vervelende symptomen en klachten zorgen. Het betreft dan vaak jeuk en andere symptomen van een allergische reacties. Dat is dan ook gelijk een veelvoorkomende oorzak van basofilie, zo’n allergische reactie.

Granulocyten

En oh ja, eigenlijk maken basofielen onderdeel uit van de groep witte bloedcellen die als granulocyten worden aangeduid. Granulocyten betreffen een type witte bloedcellen die belangrijk zijn voor het immuunsysteem. Ze worden geproduceerd in het beenmerg en circuleren in de bloedbaan, waar ze infecties bestrijden door bacteriën en andere ziekteverwekkers op te nemen en te vernietigen. Een tekort aan granulocyten kan leiden tot verhoogde vatbaarheid voor infecties. De subgroep granulocyten kan je onderverdelen in weer drie subgroepen, lees:

  • neutrofiele granulocyten
  • eosinofiele granulocyten
  • basofiele granulocyten

Vandaar dat als je over basofielen leest, er vaak ook iets is vermeld over granuloctyen.

Diagnose

Zelf diagnosticeren dat je kampt met basofili, kan eigenlijk niet. Althans, daarvoor dienen ze echt in je bloed te kijken. Bovendien is de aandoening vaak het gevolg van wat anders dat je al hebt. De kans is groot dat je hiervoor al, mogen we hopen, onder behandeling bent.

Al met al kunnen we concluderen dat basofili niets meer betekent dan dat je een te hoge waarde basofielen in je bloed hebt. Raadpleeg een professional voor diagnose en behandeling. Het enige wat wij voor je kunnen doen, is je alvast beterschap wensen!

Vorige blog

8x De leukste kaartspellen voor 2 personen in 2024

Volgende blog

Emma Moortgat: carrière, gezinsleven en meer feiten