body anatomy mannequins on table

Waar zit je lever en meer feitjes over de lever

Als we het hebben over je organen, dan is de lever misschien wel een van de ondergewaardeerde in deze categorie. Want inderdaad, zonder hart kan je niet leven. Zonder longen kan je niet leven. Zonder je hersenen kan je niet leven. Maar wist je wel dat de lever ook onder de vitale organen valt?

Met andere woorden, zonder lever kan je óók niet leven. Het is daarmee een orgaan waar je dus secuur mee dient om te gaan. In dit interessante artikel zullen we je dan ook van allerlei feitjes vertellen. Zo vertellen we je waar de lever in je lichaam zit, maar ook wat het eigenlijk doet en hoe het een essentiële rol speelt in de algemene gezondheid van je lichaam. Dus, waar wacht je nog op? Het is tijd om verder te lezen en dit ondergewaarde orgaan de credits te geven die het verdient!

Waar zit je lever?

Je lever bevindt zich aan de rechterkant van je bovenbuik, onder je ribbenkast. Het is een cruciaal orgaan dat tal van belangrijke functies in het lichaam vervult, waaronder het ontgiften van schadelijke stoffen, het produceren van gal voor de spijsvertering, en het opslaan van energiereserves. De lever is verbonden met de rest van het lichaam via bloedvaten en speelt een essentiële rol in de stofwisseling en de algemene gezondheid.

We zeiden dat je lever zich bevindt aan de rechterkant van je buik, maar op dit plaatje betreft dit dus de linkerkant. Eigenlijk is je lever hier het wat doorzichtige orgaan, waarvan het lijkt dat het bestaat uit twee delen bestaat. Daarover later meer.

7x interessante feitjes over je lever

Nu je de basis van de lever begrijpt en weet waar hij zich in je lichaam bevindt, zullen we verder gaan met zeven interessante feitjes over de lever. Deze variëren van het verwerken van alcohol tot de samenwerking van de lever met andere organen.

#1 Alcohol

Een echte boosdoener voor je lever, is alcohol. Tegelijkertijd is je lever ook degene die 90-95% van de alcohol in je bloed afbreekt. Wanneer je alcohol consumeert, kan je wel begrijpen dat je lever hard moeten werken om het af te breken. Het is daarom eigenlijk funest als je elke week dronken in de kroeg staat. Zo kan overmatig alcoholgebruik leiden tot leveraandoeningen, waaronder:

  • leververvetting,
  • hepatitis en
  • cirrose.

Deze aandoeningen kunnen ernstige gezondheidsproblemen veroorzaken, waaronder leverfalen. Matig drinken of helemaal geen alcohol drinken is aanbevolen om je lever gezond te houden en het risico op leverziekten te verminderen.

#2 Twee delen

In principe bestaat je lever, zoals je ook al op het plaatje zag, uit twee delen. Deze twee delen zijn de linker- en de rechterkwab, waarbij de rechter een stuk groter is dan de linker. De kwabben bestaan zelf ook weer uit kleine kwabjes, welke ieder hun eigen functie hebben. Elke kwab wordt omringd met eigen bloedvaatjes en de galbuis.

#3 Zelfredzaam

In bepaalde zin is de lever erg zelfredzaam. De lever heeft namelijk het vermogen om zelf weer aan te groeien, nadat een stuk is verwijderd. De voorwaarde die daarbij geldt zijn dat de lever gezond en groot genoeg is. Goed nieuws voor de mensen die kampen met leverproblemen; er zou eventueel een oplossing voor je zijn. Het is altijd goed om hierover met je arts te spreken, omdat deze waarschijnlijk meer kennis op dat vlak heeft dan jij.

#4 Medicijnen

Hoewel je natuurlijk medicijnen slikt om je op sommige vlakken (weer) beter te maken, is je lever hier absoluut niet blij mee. Er zijn talloze mensen die regelmatig medicijnen moeten slikken, maar daardoor ook leverschade hebben opgelopen. Het goede nieuws is dan wel weer dat bij het stoppen van het slikken van medicatie, de lever zichzelf weer zal herstellen. Althans, dat is niet altijd het geval, maar wel vaak en dat is dus fijn. Kruiden en vitamines kunnen overigens ook een boosdoener vormen op dit vlak.

#5 Vitaliteit

Zoals we al vermeldden is het onmogelijk om zonder lever door het leven te gaan. Je lever maakt onderdeel uit van de zogenaamde vitale organen. Een vitaal orgaan is een orgaan in het menselijk lichaam dat essentieel is voor het overleven en het behoud van de basisfuncties en gezondheid van het individu.

#6 Detoxmachine

In principe is je lichaam een koning in detoxen. Het zorgt ervoor dat je lichaam in grote zin gezond blijft en is constant bezig met ontgiften. Je zou misschien denken dat je daardoor kan eten en drinken wat je wil, maar dat is absoluut niet het geval. Sterker nog, als je bijvoorbeeld veel en lang vet en suikerachtig eten eet, zal dat zich opslaan in je lichaam als hoofdzakelijk vet. Hoewel je misschien denkt dat je lever al het vet afbreekt, heb je het mis. Het is namelijk je gal, die dat veroorzaakt. Omdat je lever wel bijdraagt aan de productie van gal, heeft het in een bepaalde zin er dan weer wel mee te maken. Snap jij het nog?

#7 Veelzijdigheid

De lever heeft maar liefst meer dan 500 verschillende functies in het lichaam, waaronder het opslaan van energiereserves in de vorm van glycogeen, het reguleren van de bloedsuikerspiegel en het produceren van belangrijke eiwitten zoals albumine en stollingsfactoren. Het is dus een uiterst veelzijdig en essentieel orgaan voor de gezondheid en het functioneren van het lichaam. Precies zoals we dat al eerder vermeldden.

Conclusie

De lever een cruciaal orgaan in ons lichaam dat zich in de bovenbuik aan de rechterkant bevindt. De lever is buitengewoon veerkrachtig en kan zich aanpassen aan veranderende omstandigheden, wat bijdraagt aan zijn essentiële rol in het behouden van onze gezondheid en welzijn. Het is van vitaal belang om goed voor dit orgaan te zorgen om een gezonde levensstijl te handhaven. Met zijn honderden functies, kan je wel begrijpen dat je er niet zonder kan, dus wees een beetje lief.

Vorige blog

Hoe snel loopt een mens en meer leuke feitjes

Volgende blog

Fascinerende verhalen over gezonken schepen