Het leven is duur. Héél duur, als we even eerlijk met je zijn. We weten niet hoe het met jullie zit, maar als we willen leven hoe we de afgelopen jaren hebben geleefd, is er toch wel ergens wat mis gegaan. Althans, in de zin van dat ons salaris niet per se gelijk is gestegen met de hoogte van de inflatie. Well, je kan dat opvatten als ‘zeuren’, maar voor ons is het de harde realiteit.
Wat in ieder geval bijdraagt aan het monitoren van je inkomsten en uitgaven, is dat je het bijhoudt. Dat hoeft tegenwoordig niet meer op zo’n ouderwetse manier (lees, pen en papier), maar kan tegenwoordig gewoon via een app. Wel zo handig als je dan weet welke apps er beschikbaar zijn en welke je mogelijk vandaag nog kan downloaden. Anyway, in deze blog zal je van alles lezen over de beschikbare en populaire apps van dit moment. Let op: het is géén reclame.
Verschillende voordelen van een app
Door een overzicht te bieden van alle inkomsten en uitgaven, kan een gebruiker, jij dus, gemakkelijk identificeren waar het geld naartoe gaat en waar er eventueel op kan worden bespaard. Zo, dat is al een eerste reden waarom je mogelijk een app zou downloaden die dit voor je beheert. Maar goed, daarnaast zijn er nog andere voordelen van zo’n app. Wat dacht je van:
- Budgettering
Met behulp van dit soort apps kunnen gebruikers realistische budgetten instellen op basis van hun inkomsten en uitgavenpatronen. Dit helpt bij het plannen van financiële doelen, zoals sparen voor een vakantie of het afbetalen van schulden. - Tijdsbesparing
In plaats van handmatig alle transacties bij te houden en budgetten te berekenen, automatiseert de app dit proces voor je. - Categorisering van uitgaven
Het categoriseren van uitgaven helpt je een duidelijk beeld te krijgen van waar je geld naartoe gaat. Apps kunnen transacties automatisch categoriseren en rangschikken. Dat leidt ertoe dat exact weet dat je teveel geld hebt uitgegeven aan kleding of meer boodschappengeld kwijt bent dan vorige maand.
In principe kan je het zien als een soort kasboekje die je altijd en overal bij de hand hebt. Het maakt dat jij inzicht krijgt in je financiële situatie. Met name bij iemand zoals een jongvolwassene die net op zichzelf is gaan wonen, kan dit echt een verschil maken. Ineens komt alles op hem of haar af en om te waarborgen dat de studieschuld niet hoger wordt dan dat die al was, download je zo’n app.
Populaire apps
Nu zijn er genoeg apps op de markt die dit soort functies aan je aanbieden. Echter kan het zo zijn dat je door de bomen het bos niet meer ziet, omdat het er immers zó veel zijn. Om die reden hebben we het een aantal populaire apps op een rijtje gezet. Kijk maar even:
En, we kunnen het niet vaak genoeg zeggen, maar dit is géén (betaalde) samenwerking of iets in die trant!
#1 Dyme
Beschikbaar: App Store, Google Play Store
Dyme is de eerste handige app, die je financiën beheert op één plek, welke we in het zonnetje zetten. Met Dyme kun je namelijk al je abonnementen en uitgaven bijhouden, zodat je een duidelijk overzicht hebt van je geldstromen. De app analyseert je transacties en geeft je inzicht in je uitgavenpatroon, waardoor je beter grip krijgt op je budget. Ook helpt Dyme je om ongewenste abonnementen op te sporen en op te zeggen, waardoor je geld kunt besparen. In het kort: de app zal financieel beheer eenvoudig en overzichtelijk maken, zodat je meer controle hebt over je financiële situatie.
#2 ROOV
Beschikbaar: App Store, Google Play Store
Met deze slimme app kan je eveneens je inkomsten en uitgaven op een overzichtelijke manier monitoren. Dit doet de app middels grafieken en overzichten. Ook is het fijn om te horen dat de app onder toezicht staat van de Nationale Bank van België. Er wordt dus verantwoord en goed om gegaan met je gegevens, zoals banken dat ook zouden doen. Hoe dan ook is het een overzichtelijke app, waar al veel mensen je in gebruik op voor gingen. Dat maakt het in bepaalde zin nóg wat aantrekkelijk om er voor te gaan of niet. Ach, kijk zelf even bij de plek waar je de app kan downloaden: then it will al make sense. Weet wel dat je voor bepaalde functies een abonnement moet hebben.
#3 Buddy
Beschikbaar: App Store
Ook bij deze app zal je voor sommige functies moeten betalen. Dat betekent echter niet dat je ‘m niet kan gebruiken, als je niks betaalt. Hoe dan ook is het eveneens een handig hulpmiddel om je financiën te beheren en je budget te plannen. Met deze app kan je al je inkomsten en uitgaven namelijk bijhouden. Dit doe je door een budget op te stellen, een buffer op te bouwen en te monitoren naar welke categorie welke uitgave gaat. Mocht je trouwens in een huishouden met meerdere personen wonen, dan kan je alle gegevens delen. Misschien brengt e een wel meer in, maar geeft ook meer uit. Dat is dan makkelijk in de gaten te houden.
Welke app kies ik?
We begrijpen dat het misschien wat overweldigend is. In principe bieden alle apps ongeveer hetzelfde aan, maar hoe weet je nou voor welke je moet kiezen. Nou, hiervoor hebben we een aantal tips neergezet. Het gaat onder andere om het volgende:
- Privacy
Aangezien uitgaven bijhouden apps toegang hebben tot gevoelige financiële informatie, is het essentieel om te controleren welke beveiligingsmaatregelen de app heeft geïmplementeerd. Zoek naar apps met sterke encryptie en tweestapsverificatie om uw gegevens te beschermen. Mogelijk kan je ook zoeken naar zoiets als een PSD2 licentie. - Beschikbare functies
Niet alle uitgaven bijhouden apps bieden dezelfde functies. Het is belangrijk om te bepalen welke functies voor jou het belangrijkst zijn, zoals automatische transactieverwerking, budgetteringstools, rapportage-opties en meer. - Gebruiksgemak
Heel simpel: een intuïtieve app maakt het gemakkelijker om snel aan de slag te gaan en alle functies te benutten.
Al met al hopen we je hiermee voldoende te hebben geïnformeerd. Bij vragen kan je het beste de klantenservice van de desbetreffende app contacteren. Zien we je de volgende keer ook weer terug op onze website?