Lukas Dhont: partner, privé, films en meer

Een filmmaker zoals je die niet vaak ziet. Is het Steven Spielberg? Nee, we hebben het over niemand minder dan Lukas Dhont. Deze filmmaker van eigen bodem heeft inmiddels al een mooi portfolio opgebouwd. Met verschillende prijzen op zijn naam en een wil om te maken, verwachten we nog veel van hem in de toekomst te zien.

Maar, wie is deze jongeman eigenlijk? Hoe zit het met zijn privéleven? Welke films heeft hij nu echt uitgebracht? Kan je die ook ergens bekijken? En wat is er nog meer over hem bekend? Antwoord op deze en nog vele andere vragen lees je in deze blog. We delen graag de bestaande kennis met je.

Professionele carrière

We starten maar even met hetgeen waar we Dhont eigenlijk van kennen, namelijk het filmmaken. Dhont is met zijn 32 jaar nog maar een beginneling in het vak. Hij studeerde in zijn studententijd aan de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten van Gent, waar hij ook zijn eerste film maakte.

Films

In 2012 zou hij zijn eerste korte film uitbrengen, genaamd ‘Corps Perdu‘. In datzelfde jaar bracht hij ook nog twee andere films uit:

  • De lucht in mijn keel (korte film)
  • Huid von glas (korte documentaire)

Na dit begin van zijn carrière zou het nog jaren duren voordat hij zou doorbreken bij het internationale publiek. Dit gebeurde namelijk pas in 2018, hoewel hij in 2014 ook nog iets uitbracht, waar hij een landelijke prijs voor won. Het ging om de korte film ‘L’Infini‘. Het Internationaal Kortfilmfestival Leuven was de plek waar hij voor die film door de jury als beste werd geprezen.

Girl

En toen, jaren later, kwam in 2018 de film ‘Girl‘ uit. Het vertelt het verhaal van Lara, een transgender tienermeisje dat droomt van een carrière als ballerina. De film verkent haar zoektocht naar identiteit, acceptatie en haar worstelingen met gendersyforie.

De film tork de aandacht van critici en publiek, vanwege de transgenderkwestie. Acteur Victor Polster heeft de rol van Lara ontzettend goed ingevuld en Dhont werd geprezen voor zijn regie. Een delicaat onderwerp op een empathische en respectvolle manier te benaderen, is niet niks. Zelf zei hij onder andere over de periode na het succes, en wij citeren:

“Je bent de film continu aan het analyseren en praat er de hele tijd met andere mensen over. En dan, ineens, zit je weer aan je bureautje en staar je naar een volledig wit papier.”

Lukas Dhont voor de VPRO (2022)

Want inderdaad, de film werd over de hele wereld laten zien en won verschillende prijzen. Deze prijzen vielen op het Cannes Film Festival, maar ook bij ons thuis op de 9e Magritte Awards.

Close

Wanneer je zo’n succes boekt, is hetgeen dat je daarna uitbrengt ontzettend ingewikkeld. De mensen verwachten immers weer opnieuw iets van dezelfde klasse. Gelukkig heeft Lukas Dhont zich opnieuw kunnen bewijzen en werd zelfs genomineerd voor een Oscar (!) voor deze film. Helaas won hij deze niet.

Close‘ (2022) gaat over twee jongens die erg goed bevriend zijn, tot er aan een van hen wordt gevraagd of ze een paartje zijn. De jongen schrikt hiervan en neemt ineens afstand van zijn vriend. De gevoelens worden op een manier laten zien dat alleen al wij er emotioneel van worden.

Lukas Dhont poseert voor een prachtige foto

Privé

Lukas Dhont is dus een filmmaker. Een filmmaker die sinds zijn doorbreken als opkomend talent in de filmwereld wordt gezien. Geïnteresseerden volgen hem op de voet vanwege zijn potentieel om meer baanbrekende/ emotioneel geladen/ controversiële films te maken. Met name ‘Girl’ heeft bijgedragen aan de grotere bewustwording van een grote sociale en maatschappelijke kwestie (transgenders). Maar afgezien daarvan is hij natuurlijk veel meer dan dat.

Partner

Zo vroegen we ons af of hij het leven ook deelt met een liefdespartner. Het antwoord op die vraag is, gelukkig voor hem, ‘ja’. Sterker nog, er bestaat een grote kans dat je deze man eigenlijk wel kent. Het gaat namelijk om niemand minder dan Davy Parmentier, creatief directeur bij VTM. Grappig is dus dat ze beide in de schijnwerpers leven, maar ieder op hun eigen manier. Om te zeggen dat ze dus hetzelfde doen, is wat kort door de bocht.

Helaas kampen de twee nog weleens vaker dan eens met homofobie. Ze worden aangesproken op straat of krijgen alleen al hatelijke blikken naar hun toegeworpen, wanneer ze hand in hand lopen. Omdat ze dan ook nog eens beide publiekelijk bekend zijn, zal het alles niet makkelijker maken. Bijvoorbeeld online is het veel makkelijker voor ‘haters’ of homofobe mensen om anoniem een reactie achter te laten.

Jeugd

In de film ‘Close’ zitten veel aspecten die overeenkomen met de jeugd van Dhont. Zo sprak hij als kind amper en deed hij eigenlijk alleen maar wat het grote grut ook deed. Een goed voorbeeld van iemand die anderen kopieert, dus. Verder gingen zijn ouders al op zijn zesde uit elkaar en groeide hij voornamelijk bij zijn moeder op, in de plaats Gent. Ook heeft hij nog een jongere broer, genaamd Michiel die nu producent is. Het produceren is misschien wel iets wat verder in de familie ook voorkomt, al zijn we daar niet over bekend.

Overigens zal zijn aankomende project iets over volwassenen zijn, al is een verdere uitleg daarvan nog niet aanwezig. We hopen dat dit project as soon as possible wordt uitgebracht, al denken we dat het nog wel minimaal een jaar (of twee) zal duren.

Vorige blog

Sven Ornelis: partner, gezin, huis en meer

Volgende blog

Thermoskan Action, Lidl & meer Budget Keuzes