red heart clip art

Hoeveel stents maximaal plaatsen?

Een stent. Tja, je hebt er weleens van gehoord of helemaal niet. Either way ben je er nu vast geïnteresseerd in, want anders had je deze blog nooit aangeklikt. We kunnen je in elk geval alvast vertellen dat het iets met je bloedvaten te maken heeft en waarschijnlijk ook iets met je hart.

De vraag vanuit jou is hoeveel stents er maximaal kunnen worden geplaatst, de vraag vanuit ons is om allereerst een medisch professional op te zoeken. Deze blog is niet geschreven vanuit een medische achtergrond, dus hetgeen wat hij hier neer zetten, kan onvolledig zijn. Omdat het gaat om een vitaal orgaan, willen we je niet van valse informatie voorzien. We vermelden dan ook alleen hetgeen waar slechts minimale kennis voor nodig is.

Wat is een stent?

Het plaatsen van een stent is een medische procedure die wordt uitgevoerd om vernauwde of geblokkeerde bloedvaten weer open te krijgen en zo de doorbloeding te verbeteren. Stents zijn kleine, gaasachtige buisjes gemaakt van metaal of kunststof. Met name in de kransslagaders zal je deze soort metalen terugzien.

Dotteren

Om je hart zitten bloedvaten. In de medische wereld worden deze bloedvaten ook wel aangeduid als kransslagaders. Deze brengen zuurstof en voeding naar je hart, zodat deze optimaal kan blijven werken. Soms is er sprake van een vernauwing van een van die aders. Je kan wel begrijpen dat dit (op een langere termijn) niet erg voordelig is voor je hart én voor je lichaam. Wat er dan kan gebeuren, is dotteren.

EBij het dotteren wordt een ballonkatheter opgeblazen op de vernauwde plek om de vernauwing op te rekken. Vaak wordt daarna een stent geplaatst om de doorgang open te houden en de bloedstroom te verbeteren. Het bloed stroomt weer als voorheen.

Verschillende punten over stents

Nu is er een hele hoop te zeggen over een stent. We hebben een aantal veelbezochte websites geraadpleegd, en daaruit kwam het volgende:

  • Een stent blijft vaak voor de rest van je leven zitten. Het is ook niet niks, zo’n operatie rondom je hart. Logisch dat je daar niet te vaak wil ‘rommelen’.
  • Mocht je voor wat anders een scan moeten ondergaan of iets in die trant, dan is het altijd handig om te vermelden dat je en stent hebt. Ook al bij het minimale onderzoek bij een huisarts: better be safe than sorry, denken wij maar altijd.
  • Er wordt gesproken van een flinke vernauwing als er 50 tot 70% van het bloedvat is vernauwd.
  • Slagaderverkalking is een veelvoorkomende oorzaak voor het vernauwen van aders. Dit ga je het meest tegen middels gezond leven (van voeding tot beweging en meer).

Het is dus best ingewikkeld, want niet altijd wordt er bij een vernauwing een stent geplaatst. Wanneer dat precies is, verschilt per persoon. Een arts beslist met zijn of haar team of het bij jou wel of niet nodig is.

Hoeveel stents maximaal plaatsten?

Tja, het is best ingewikkeld, die vraag die je ons stelt. Het lastige is namelijk dat het plaatsen van een stent al persoonlijk is. Per patiënt wordt er beoordeeld of het wel nodig is of niet. Laat staan of er dan misschien meer dan één wordt geplaatst.

Verder komen er uit verschillende hoeken alleen maar verschillende geluiden. De ene geeft aan dat er geen maximum is, de ander zegt juist dat ze op een gegeven moment zijn gestopt met plaatsen, omdat de patiënt last kreeg van spasmes. Met andere woorden: er is eigenlijk geen antwoord op je vraag. Althans, misschien is die er wel, maar wij hebben het antwoord niet voor je. Wederom drukken we maar weer op je hart: contacteer een medisch professional of je eigen arts voor een antwoord op deze vraag. Bovendien moet je je afvragen waarom jij je dit eigenlijk afvraagt. Hm…

Mogelijke problemen

Problemen aan je hart, dat ontstaat natuurlijk niet zomaar. Sommige mensen hebben het ‘pech’ dat het aangeboren is, anderen hebben bijvoorbeeld hun hele leven gerookt. Je leest op de ‘Thuisarts’ dat je een verhoogd risico op hart- en vaatziekten hebt als je dus veel rookt, een hoog cholesterol hebt, aan diabetes leidt, nierschade of reuma hebt of een hoge bloeddruk hebt. Mocht je inderdaad in het ziekenhuis terechtkomen, dan is het misschien interessant om te ontdekken waar het vandaan komt. Als je er zelf iets tegen kan doen, dan doe je er toch alles voor om je gezondheid beter te maken? Zo is de zorg in België bijvoorbeeld ook ingericht. Artsen zullen er hun uitstekende best voor doen om je te helpen. Toch wel een fijn idee, vinden wijzelf.

Conclusie

Een stent is dus een klein stukje metaal wat in een bloedvat rondom je hart kan worden geplaatst, om de verdere vernauwing ervan te voorkomen. Aan het begin van deze blog hebben we de vraag gesteld hoeveel stents er maximaal kunnen worden geplaatst. Echter hebben wij hier geen antwoord op. Mocht je hier om een reden écht een antwoord op willen, contacteer dan een medisch professional en het liefst nog je behandelend arts.

Vorige blog

De betekenis van IP65 en meer relevante informatie

Volgende blog

Adv-dagen betekenis, uitleg en voorbeelden