person holding smartphone

De betekenis van IP65 en meer relevante informatie

In de wereld van elektronica en apparatuur, vooral voor buiten- en industriële toepassingen, kom je vaak termen tegen zoals IP65. Misschien heb je er ooit weleens van gehoord, maar om nu precies uit te leggen wat het betekent, weet je niet precies.

Het is iets met ‘waterdicht’ en het ’tegenhouden van stof’, maar veel verder dan dat kom je eigenlijk niet. Al helemaal niet als het bijvoorbeeld in combinatie met IP20, of iets dergelijks, wordt vermeldt. Laten we deze term daarom maar eens nader bekijken en begrijpen of en hoe het toepasbaar is op jouw leven. Lees je gauw verder? Dan weet je of je er daadwerkelijk iet mee moet of niet.

De definitie van IP65

We vallen maar direct met de deur in huis en vertellen je graag de betekenis van IP65. Vanuit die betekenis diepen we het begrip verder uit. Dus, de definitie van IP65 komt op het volgende neer:

IP65 is een classificatie die wordt gebruikt om de mate van bescherming te specificeren die een elektronisch apparaat biedt tegen indringing van vaste deeltjes en vloeistoffen. Het is een standaard die veel wordt gebruikt in de industrie om de robuustheid en geschiktheid van apparaten en voorwerpen voor specifieke omgevingen aan te geven.

Doorgronden van Ingress Protection (IP) Classificaties

Nu je weet wat IP65 over het algemeen weer ook alweer betekent, is het belangrijk om te begrijpen wat Ingress Protection (IP) classificaties eigenlijk betekenen. Op die manier kan je direct aan een dergelijke classificatie zien of het geschikt is of niet. Maar goed, de IP-classificaties zijn gestandaardiseerde aanduidingen die aangeven hoe goed een apparaat is beschermd tegen externe invloeden zoals stof, water en andere schadelijke stoffen. De twee cijfers achter de letters hebben beide een aparte betekenis, dus laten we kijken wat dat dan precies is:

  • IP65: de betekenis van het eerste cijfer
    Het eerste cijfer in de IP-classificatie, in dit geval 6, zegt iets over de mate waarin stofdeeltjes kunnen binnendringen. Hoe hoger het cijfer, hoe beter het voorwerp bestand is tegen het binnendringen.
  • IP65:
    Het tweede cijfer in de IP-classificatie, in dit geval 5, zegt iets over de mate waarin vloeistoffen en waterstralen naar binnen kunnen dringen. Er geldt wederom: hoe hoger het cijfer, hoe beter het voorwerp bestand is tegen vloeistoffen.

Een volledig overzicht

Nu vraag je je misschien af, welk cijfer welk mate van dichtheid aangeeft én wat het maximum is qua cijfer. We hebben al die informatie voor je neergezet in onderstaand overzicht.

Vaste stoffenBetekenis (1 cijfer)Vloeibare stoffenBetekenis (2e cijfer)
0geen bescherming0geen bescherming
1bescherming tegen objecten >50mm1bescherming tegen verticaal druppelend water
2bescherming tegen objecten >12mm2bescherming tegen druppelend water bij kantelen tot 15 graden
3bescherming tegen objecten >2,5mm3bescherming tegen opspattend water tot 60 graden vanuit basispositie
4bescherming tegen objecten >1,0mm4bescherming tegen opspattend water vanuit elke richting
5bescherming tegen incidenteel stof5bescherming tegen waterstralen vanuit elke richting
6volledig stofdicht6straalwaterdicht
7bescherming tegen onderdompeling, tijdelijk en minder diep dan 1m
8bescherming tegen onderdompeling, continu en dieper dan 1m
9bescherming tegen hogedrukspuit (dichtbij)
IP-classficiaties

Nemen we weer even IP65 als voorbeeld, dan betekent dat het voorwerp volledig stofdicht en waterbestendig is. Een IP00 zal dan weer geen enkele bescherming bieden. Eigenlijk zie je deze vermelding nergens staan, maar zoiets als IP44 is dan wél weer veelvoorkomend. Het handigste is om deze classificatie te googelen om te zien wat het betekent. Je kan het wel aan de hand van bovenstaand schema bedenken, maar dat is lang niet altijd even duidelijk.

Het voordeel van een IP65 classificatie

Of een IP-classificatie nu echt iets uitmaakt? Nou, in sommige gevallen doet dat het wel degelijk. Zo zegt deze classificatie onder andere iets over onderstaande punten:

  • Duurzaamheid: IP65-apparaten zijn ontworpen om lang mee te gaan, zelfs onder zware omstandigheden, waardoor ze een kosteneffectieve oplossing zijn op lange termijn.
  • Betrouwbaarheid: Door bescherming te bieden tegen stof en water, zorgen IP65-geclassificeerde apparaten voor betrouwbare werking, zelfs in veeleisende omgevingen.
  • Veiligheid: Voor toepassingen waar veiligheid een prioriteit is, biedt de bescherming tegen water en stof gemoedsrust en zorgt voor een veilige werkomgeving.

Zeker handig als je bijvoorbeeld een buitenlamp wil plaatsen of een lamp in je vochtige badkamer. Deze komen doorgaans in contact met water én stof en moeten daar dan wel tegen beschermd worden.

Conclusie

In conclusie biedt IP65-classificatie een essentiële bescherming voor elektronische apparaten die worden blootgesteld aan uitdagende omgevingsfactoren zoals stof en water. Door de duurzaamheid, betrouwbaarheid en veiligheid die het biedt, zijn IP65-geclassificeerde apparaten geschikt voor een breed scala aan toepassingen, variërend van buitenverlichting tot industriële apparatuur. Aan de hand van het handige schema dat wij in deze blog aan je hebben laten zien, kan je ook bepalen wat de andere IP-classificaties eigenlijk betekenen. Nou, neem alle info nog eens goed in je op en pas het in de toekomst toe.

Vorige blog

How to kersen bewaren en meer weetjes over kersen

Volgende blog

Hoeveel stents maximaal plaatsen?