red cherries on black round plate

How to kersen bewaren en meer weetjes over kersen

Dus, in principe kan je in België het gehele jaar door kersen krijgen. Deze rode vruchtjes worden, als het geen ‘kersen seizoen’ is, geïmporteerd vanuit plekken over de hele wereld. Dat betekent natuurlijk niet dat de zomermaanden bij uitstek de lekkerste en prijsgunstigste kersen geven. Anyway, dat is niet waar we het deze blog per se over hebben.

Wat we daarentegen wél graag vertellen, is hoe je kersen nu eigenlijk juist moet bewaren. En, omdat wij de ergste niet zijn en jij het al hebt kunnen lezen, zullen we ook andere weetjes over kersen delen. Zo kan jij optimaal genieten van dit vruchtje, waar je je vingers bij aflikt. Jij blij, wij blij, denken we dan maar zo.

Zó bewaar je kersen

We gaan er nu even vanuit dat je verse kersen in de supermarkt hebt gekocht (dus niet degene uit de vriezer). Je kan dan kiezen om ze buiten of in de koelkast te bewaren, maar dat heeft wel invloed op de duur van bewaren lees:

 • Koelkast
  Kersen in de koelkast blijven ongeveer zo’n 3 à 4 dagen goed. Echter gaat dan wel een stuk van de smaak verloren en zijn ze mogelijk minder zoet dan gewenst.
 • Buiten de koelkast
  Buiten de koelkast ligt de houdbaarheid op ongeveer 2 dagen. De kers blijft vol van smaak en heeft een fijne structuur om in te bijten.

Bij beide opties is het erg belangrijk om het steeltje aan de kers te laten zitten. Doe je dat niet, dan vergroot de kans dat de kersen sneller bederven. Ook met het wassen is het verstandig om het steeltje nog aan de kers te laten.

Kersen kan je ook invriezen. Hier blijven ze in elk geval wel zo’n 8 maanden goed. Het is een mogelijkheid om de kersen eerst te ontpitten (met een kersenontpitter/ scherp mesje), dan kan je ze wat sneller eten nadat je ze uit de vriezer hebt gehaald. We raden het verder ten strengst af om ontdooide kersen opnieuw in te vriezen.

Leuke weetjes over kersen

Nu je weet hoe je verse kersen kan bewaren, is het tijd om over te gaan op leuke weetjes over kersen. We hebben deze voor opgezocht en in onderstaande lijst opgesomd. Hopelijk heb je er wat aan!

 • Soorten
  Er zijn met gemak meer dan honderden verschillende soorten kersen, variërend van zoet tot zuur. Zoete kersen zijn lekker om direct te consumeren, zuurdere kersen zie je vaker terug in gerechten. Denk aan gebak, muffins en hartige gerechten.
 • Inmaken
  Je kan ontzettend veel met kersen doen. Zo kan je ze bijvoorbeeld inmaken, wat overigens ook de houdbaarheid wat verlengt. En wat denk je verder van het maken van kersenjam, -compote of -ijs. Hmm, wij lopen al dagen te watertanden.
 • Kersenboom
  Kersen groeien aan bomen. Het unieke aan deze boom is dat het tot wel vijftig jaar lang kersen kan blijven produceren. Who said something about productivity, right?
 • Sakura
  Japan staat bekend om zijn prachtige kersenbloesems, genaamd ‘sakura‘, die elk voorjaar uitbundig bloeien. Mocht je benieuwd zijn hoe dat ruikt, ga dan even naar de dichtstbijzijnde Rituals winkel. Daar heb je een hele lijn die naar deze geur ruikt (The Ritual of Sakura).
 • Gezond
  Kersen bevatten antioxidanten zoals anthocyanen, die kunnen helpen bij het verminderen van ontstekingen en het verbeteren van de gezondheid van het hart. Verder bevatten ze maar weinig calorieën en zitten ook nog bomvol vitaminen. Wij weten wel wat we van de zomer gaan smikkelen.
 • Vlekken
  Kersensap is erg hardnekkig. Ga je met kersen in de weer, draag dan gelieve geen witte kleding. Die vlekken zullen er waarschijnlijk niet meer goed uitkomen…

Wauw, wat een fascinerende vruchtjes zijn kersen toch. Wat ongelofelijk fijn om zoveel over kersen te weten en dus met een gerust hart een handje kersen naar binnen te werken.

FAQ

Tenslotte willen je nog graag een aantal antwoorden geven op veelgestelde vragen, waarvan we denken dat veel van Julie er benieuwd naar zijn. Lees:

Is het veilig om zelf kersen in te maken?

Ja, mits je de juiste inmaaktechnieken volgt en hygiënisch te werk gaat, is het veilig om zelf kersen in te maken. Voor de bewaring is het van groot belang dat je werkt met gesteriliseerde potten.

Welke containers zijn het beste voor het bewaren van kersen in de koelkast?

Luchtdichte containers of plastic zakken met ritssluiting zijn ideaal om kersen vers te houden in de koelkast. Omdat kersen best bedervingsgevoelig zijn, wil je ze niet in contact brengen met andere producten in de koelkast. Leg je ze op de fruitschaal, kijk dan of je zo’n papieren zak van de groenteboer kan krijgen om ze op die manier ‘gescheiden’ te houden.

Kan ik gedroogde kersen gebruiken in plaats van verse kersen in recepten?

Ja, gedroogde kersen kunnen worden gebruikt in recepten. Let er echter wel goed op dat het recept niet het ‘vocht’ van de kersen nodig heeft om goed tot zijn recht te komen. Gedroogde kersen als topping op een taart lijkt ons bijvoorbeeld niet heel lekker.

Conclusie

Het bewaren van kersen stelt je in staat om het hele jaar door van hun heerlijke smaak te genieten, terwijl je ook profiteert van hun gezondheidsvoordelen. Of je nu kiest voor invriezen, inmaken, drogen of bewaren in of buiten de koelkast, met de juiste methoden en tips kun je de versheid en smaak van kersen behouden voor toekomstig gebruik. Ennûh, vergeet je ook alle geweldige feitjes over kersen niet?

Vorige blog

De verbluffende cast van De Twaalf

Volgende blog

De betekenis van IP65 en meer relevante informatie