This is the sign you've been looking for neon signage

Adv-dagen betekenis, uitleg en voorbeelden

Vaak zijn dingen die iets te maken hebben met belasting of iets dergelijks, best ingewikkeld. Ingewikkeld in de zin van dat het het je kopzorgen bezorgd, dat je er niet niet aan mag denken en dat het je ook nog eens geld kost. Gelukkig is dat bij adv-dagen niet het geval.

Hoe dat zit, wat het verschil is tussen atv-dagen en adv-dagen en een aantal voorbeelden van beide begrippen, lees je in deze blog. We hopen je op een manier te informeren, die voor iedereen begrijpelijk is. Scheelt weer allemaal ingewikkelde bezoekjes op de website van de belastingdienst, nietwaar?

Betekenis adv-dagen

De afkorting adv staat voor arbeidsduurverkorting. In principe komt het erop neer dat je adv-dagen vrije dagen zijn, waar je zelf voor spaart. Het sparen gebeurt middels ‘overwerken’. Met andere woorden, je werkt meer uren dan op papier staat en in plaats van dat die uren aan je worden uitbetaald, bouw je die uren op tot vrije dagen. Klinkt als een soort ‘extraatje’, maar is in principe niet meer dan logisch. Anders kan je ook gewoon daadwerkelijk het aantal uren per week gaan werken waar je voor betaald wordt.

Voorbeeld van adv-dagen

Stel je voor, je hebt een contract getekend voor een 36-urige werkweek. Maar, omdat je toch eigenlijk iedere dag werkt, ben je in praktijk maar liefst 40 uur aan het werk. Per week bouw je 4 adv-uren op, welke op een later moment je een vrije dag zullen opleveren.

Verschil adv-dagen en atv-dagen

Atv-dagen staat voor arbeidstijdverkorting-dagen. In de simpelste basis betekent dit precies hetzelfde als adv-dagen. Je werkt op papier een aantal uur, in de praktijk is dit meer en bouw je verlofdagen op. Maar goed, je snapt natuurlijk zelf ook wel dat er toch ergens een verschil in moet zitten, anders bestonden er geen twee bijna-gelijke begrippen voor een en hetzelfde. Dus, als we het in een zin moeten verwoorden, komt het verschil op het volgende neer:

  • adv-dagen: je mag de uren inzetten voor een verkorte werkweek. Je neemt deze dagen regelmatig op. In overleg met je werkgever neem je bijvoorbeeld eens in de twee weken de vrijdag vrij. Of zorg je ervoor dat je de maandag middag pas ’s middags op kantoor hoeft te zijn, omdat je elke andere dag van de week een uurtje langer doorwerkt. Anyway, je bespreekt het in erg geval met je werkgever maar bepaalt zelf.
  • atv-dagen: je werkgever bepaalt welke dagen je dagen opneemt. Denk aan verplichte vrije dagen zoals derde kerstdag of iets dergelijks. Zijn de dagen niet automatisch voor je bepaald, dan mag je het zelf beslissen, natuurlijk in overleg met je werkgever.

Klinkt fantastisch, right?

De nadelen van adv-dagen

Maar goed, niet alles is zo voordelig aan adv-dagen (of atv-dagen) als je misschien denkt. Zo bestaan dit soort dagen alleen als dit is opgenomen in je contract of cao. En zelfs dan, is het niet altijd even prettig. Richt je maar eens aan de volgende dingen:

  • Adv-dagen kan je vaak niet meenemen naar het volgende jaar (zoals vakantiedagen). Dat betekent dat je ze in het jaar zelf op moet maken. Handig is het dan ook dat je de dagen vastzet, zodat je daar in elk geval geen nadeel van ondervindt.
  • Bij ontslag is het bijna bij geen enkele werkgever zo dat de overige adv-dagen worden uitbetaald. Dat je dan ‘meer hebt gewerkt dan je zou moeten hebben gedaan’ is het risico waar je voor tekent bij het tekenen van je contract.
  • Bij ziekte is het niet zo dat je de adv-uren die je op dat moment hebt ‘opgenomen’ terugkrijgt. Was je ‘gewoon’ aan het werk, dan was je waarschijnlijk wel doorbetaald geweest.

Aan de andere kant is er natuurlijk ook een aantal voordelen aan deze dagen. Tenminste die gelden met name voor de werkgevers. Zo betalen werkgevers je niet uit in geld, maar in tijd, wat vooral voor hen voordelig is. Nou ja, weet dat dit een voorwaarde is waar je zelf voor hebt getekend.

Conclusie

Al met al kunnen we concluderen dat adv-dagen een mooi middel zijn om je werkweek op een andere manier in te delen. Waar het eigenlijk op voorhand met name een voordeel blijkt voor de werknemers, is het misschien nog wel een groter voordeel voor de werkgever. Wees je er als werknemer dus van bewust wat in je cao of contract staat, om vergissingen of spijtbetuigingen te voorkomen.

Vorige blog

Hoeveel stents maximaal plaatsen?

Volgende blog

Online casino’s met Belgische RootsÂ