Soms begeef je je op het punt dat je langzaam wegdroomt en over de meest willekeurige dingen gaat nadenken. Van allerlei vragen komen omhoog over de meest uiteenlopende onderwerpen. Veel vragen waarvan de antwoorden eigenlijk helemaal niet zo 1-2-3 kan benoemen. Want, wat bevindt er eigenlijk op de bodem van de oceaan? Wat als de mens niet de dominante soort op aarde was geweest? Wat als een van je ouders je ouder niet was geweest? Wat als een mens kon vliegen, zou dat dan sneller gaan dan lopen? En nu ik erover denk, hoe snel loopt een mens eigenlijk?
Op sommige hersenspinsels bestaat meer dan een speculatief antwoord. Op sommige van die vragen bestaat gewoon een antwoord, zoals op de vraag hoe snel een mens loopt. In dit artikel zullen we je van een antwoord voorzien op die vraag en zullen daarnaast nog veel meer leuke feitjes aan je vertellen. Deze zijn net zo willekeurig als je hersenspinsels, dus bereid je goed voor en begin gauw met het lezen van het artikel.
Hoe snel loopt een mens?
Tja, de antwoord op de vraag is toch wat moeilijker dan gedacht en dat heeft te maken met verschillende factoren. Want:
- Betreft het een kind of een volwassen persoon?
- Is het een man of een vrouw?
- Wat is de beenlengte van de desbetreffende persoon?
- Heeft de persoon op een manier moeite met lopen?
- Etcetera, etcetera.
Maar goed, alle beïnvloedende factoren maken het ook een gemiddelde. Over de snelheid van het lopen is dan ook het volgende te zeggen:
Een mens loopt gemiddelde 5 km/h. De gemiddelde hardloopsnelheid ligt op zo’n 10 km/h bij vrouwen en 12 km/h bij mannen.
Tenminste, dat is ook maar een gemiddelde van de talloze gemiddelden die op het internet staan. Met andere woorden, wij hebben zelf geen onderzoek gedaan. En zelfs als we dat wél hadden gedaan, zal je nog steeds verschillende resultaten hebben. Je zal dus altijd andere, maar wel ongeveer gelijke cijfers zien. Daarom vinden we bovenstaande resultaten redelijk plausibel en houden we het er maar bij.
5x willekeurige feitjes over mensen
We gaan verder met andere, zeer willekeurige feitjes over mensen. Deze variëren van feitjes over het menselijk lichaam, tot feitjes over het gedrag van de mens. Ben je net zo enthousiast als wij? Wacht niet langer en scrol gauw verder om deze feitjes te ontdekken!
#1 Vingerafdruk
Mensen hebben, zoals je weet, unieke vingerafdrukken. Dat betekent dus dat al die 8 miljard mensen te zijn onderscheiden zijn aan hun vingerafdrukken. Althans, van de mensen die natuurlijk handen hebben. Zélfs de vingerafdrukken van eeneiige tweelingen zijn niet gelijk. Hoewel zij dus 100% hetzelfde DNA delen, is dat stukje toch nog wat anders. Handig, bijvoorbeeld voor het aanmaken van je eigen, persoonlijke paspoort. En, hoewel je er misschien niet over na wil denken, je kan zo bij een misdrijf ook de een van de ander onderscheiden.
#2 New me
Onderzoek heeft aangetoond dat mensen gemiddeld elke zeven jaar alle cellen in hun lichaam vernieuwen, wat betekent dat je over een paar jaar letterlijk een heel nieuw lichaam hebt. Het DNA in de cellen blijft wel hetzelfde. Het kan dus niet ineens zijn dat je over een erfelijke ziekte heen groeit.
#3 Dromen
Bijna alle mensen dromen elke nacht, maar ze herinneren zich vaak slechts een klein deel van hun dromen. Het komt bij sommige mensen ook voor dat ze te maken hebben met lucide dromen.
Een lucide droom is een droom waarin de dromer zich bewust is van het feit dat hij droomt. In een lucide droom kan de dromer vaak zijn droom en acties binnen de droom beïnvloeden of sturen. Super gaaf, toch?
#4 Draaiend hoofd
Mensen zijn de enige primaten die hun ogen niet kunnen bewegen onafhankelijk van hun hoofd, wat betekent dat je je hoofd moet draaien om naar iets te kijken. Primaat is een orde van zoogdieren, waartoe onder andere apen, halfapen en mensen behoren. Primaatsoorten worden gekenmerkt door grijphanden, stereoscopisch zicht en een ontwikkeld brein. Ze zijn te vinden in diverse delen van de wereld en de homo sapiens, ofwel de mens, heeft de absolute macht.
#5 Slapen
We slapen gemiddeld een derde van ons leven. Als je ongeveer 80 wordt, betekent dat dus dat je meer dan 25 jaar onder de lakens ligt. Ontzettend zonde, als je er zo over nadenkt. Het leven is al zo kort, en dan is het lichaam ook nog zo gemaakt dat het slaap nodig heeft. Pff, vermoeiend om er over na te denken. Misschien is het wel weer tijd voor een dutje…
#6 Een eigen klok
Mensen hebben een ingebouwde klok in hun hersenen, het circadiaanse ritme genaamd, dat helpt bij het reguleren van slaap-waakcycli en andere lichamelijke processen gedurende de dag. Zo weet je, of je nu een klok hebt of niet, altijd wel ongeveer wanneer het tijd is om te slapen en wanneer je moet opstaan. Op een gegeven moment zal je misschien wat in de war raken, omdat het bijvoorbeeld niet elke dag op dezelfde tijd licht en donker wordt.
#7 Gezichtjes
Mensen hebben een inherente neiging om gezichtjes te herkennen, zelfs in alledaagse objecten, een fenomeen dat bekend staat als pareidolia. Dit verklaart waarom we soms gezichten in wolken, toast of andere willekeurige dingen zien. Twee ogen en een mond is vaak al genoeg. Dat er dan ook nog een neus, oren en haar aanwezig is, maakt het helemaal een apart fenomeen.
#8 Nog meer hersenen
Het menselijk brein is ongeveer 2% van het totale lichaamsgewicht, maar verbruikt ongeveer 20% van de totale energie die het lichaam verbruikt. Moet je nagaan hoe belangrijk je hersenen dan wel niet zijn.
Dus, we kunnen concluderen dat een mens eigenlijk erg interessant is. Van hoe snel een mens loopt tot aan hoe lang we slapen in ons leven: het is irrelevante informatie maar wel leuk om te weten. Ben je nieuwsgierig naar nog meer van deze feitjes? Check de rest van onze websites even uit.