In onze gedachten is Colleen Hoover ineens erg populair geworden toen twee van haar boeken, ‘It ends with us‘ en ‘It starts with us‘ onderdeel werden van filmpjes op booktok. Booktok is, for your information, de niche op TikTok die zich richt op boeken. Anyway, ze was blijkbaar bij sommige anderen al veel eerder bekend, want eigenlijk is die serie van boeken ongeveer een van de meest recente dingen die ze heeft uitgebracht.
Populair of niet, haar boeken hebben talloze lezers over de hele wereld betoverd. Van aangrijpende verhalen tot complexe personages: alle haar boeken hebben wel wat. Maar waar moet je eigenlijk beginnen als je al haar boeken wil lezen? Welke boeken horen bij elkaar? Zijn er alleen maar series of kan je de boeken ook los van elkaar lezen? We vertellen je alle antwoorden op deze vragen en nog meer informatie in deze blog. Lees je gauw verder? Dan kan je gauw beginnen met het lezen van haar boeken, snap je?
Wie is Colleen Hoover?
Nu kan het heel goed zijn dat je niet eens weet wie Colleen Hoover is. Vandaar geven we een korte introductie op deze vrouw. Verderop gaan we écht in op de boeken die ze heeft geschreven, dat beloven we je.
Goed, Colleen Hoover is een Amerikaanse auteur die bekend staat om haar meeslepende romans en emotionele diepgang. Geboren en getogen in Texas, begon ze haar carrière als self-publishing auteur voordat ze werd opgepikt door traditionele uitgevers. Haar boeken variëren van hedendaagse romans tot young adult fiction. Hoover staat eveneens bekend om haar vermogen om complexe onderwerpen aan te pakken met empathie en authenticiteit. Genoeg interessants om te lezen, dus.
Boekenseries en volgorde
Nu gaan we dan echt over naar de volgorde van boeken van Colleen Hoover. We beginnen met het uitdiepen van alle boekenseries en zullen daarna de ‘standalones’ aan je vermelden. Lees:
Slammed-serie
- Slammed (Verslagen)
- Point of retreat (Geen weg terug)
- This girl (Zij is het)
Een leuk feitje aan de Slammed-serie is dat het eerste boek, ‘Slammed‘ de debuutroman van Hoover is geweest. Overigens gaat dit boek over een meisje Layken wie onverwachts haar vader verliest, samen met haar moeder en broer verhuisd naar Michigan, verliefd wordt op Will en vervolgens een schokkende ontdekking doen. De andere twee boeken, ‘Point of Retreat‘ en ‘This girl‘, zijn het vervolg op dit verhaal.
Maybe-serie
- Maybe someday (Misschien ooit)
- Maybe not (Misschien nooit)
- Maybe now (Misschien nu)
Alsof je alles zelf meemaakt, alsof je de seksuele spanning voelt die in de omgeving hangt en alsof de emoties die worden laten zien écht zijn. In alle boeken lees je over de karakters Sydney en Ridge die tijdens hun studietijd van allerlei zaken meemaken, waarvan sommige erg realistisch zijn en jijzelf ook had kunnen meemaken. De Maybe-serie is een intrigerende serie waarbij je niet kan stoppen met lezen. Het zit bomvol emotie en de schrijfstijl zorgt ervoor dat je maar nauwelijks kan stoppen met lezen.
Hopeless-serie
- Hopeless (Sterrenhemel)
- Losing Hope (Sterrenregen)
- Cinderella (Het verhaal van Six)
- (All your perfects (Mijn belofte aan jou))
- Finding perfect (Het verhaal van Daniël)
De Hopeless-serie is in een bepaalde zin wat meer ingewikkeld, omdat nummer 4 ‘All your Perfects‘ er eigenlijk niet in hoort. Althans, het is in principe een standalone, maar sommigen zeggen dat je het ook als prequel op ‘Finding Perfect‘ kan lezen. Wij zouden er zelf voor kiezen het eerst niet te doen en het later alsnog te lezen. In ieder geval een leuke serie met weer veel emotie en veel punten om je aan vast te grijpen binnenin het verhaal.
It Ends with Us-serie
- It Ends with Us (Nooit meer)
- It Starts with Us (Vanaf nu)
Ja, je lees het goed, je leest allereerst ‘It Ends with Us‘, vóórdat je ‘It Starts with Us‘ kan starten. Althans, je moet helemaal niks, maar het is wel hoe de serie loopt. In ieder geval betreft het de twee boeken waar Colleen Hoover nóg veel bekender door werd. De boeken volgen een liefdesverhaal, waarin oude liefdes opnieuw in het leven van hoofdpersonage Lily opduiken en tot veel verwarring leiden.
De reden waarom we trouwens steeds de Engelse titel benoemen, is omdat dat ook in het groot op de boekenkaft staat. Als het een Nederlandse vertaling is, zal je in het klein ‘In het Nederlands …’ lezen. Ergens heeft het wel wat, maar ergens levert het natuurlijk ook veel verwarring op. Ach, je zal er vást wel uitkomen. En wat wij altijd maar zeggen, het origineel is (bijna) altijd beter dan een vertaling, dus een keer in het Engels lezen kan vast geen kwaad.
Andere boeken
Goed, Colleen Hoover heeft ook nog een hoop standalone’s geschreven. Dit zijn boeken die niet in een serie horen en gewoon los zijn te lezen. Daarbij is het misschien wel leuk dat lang niet alle boeken hevige romances zijn, ook al is dat wel een thema waar ze mega om bekend staat. Je leest:
- Engelse titel (Nederlandse titel)
- November 9 (9 November)
- Regretting You (Spijt van jou)
- Verity (De Waarheid)
- Reminders Of Him (Herinneringen aan hem)
- Never, Never (Echt Nooit)
- Ugly Love (Onvoorwaardelijk)
- Confess (Oprecht)
- Too Late (Vuurgevaarlijk)
- Without Merit (Uitzonderlijk)
- Heart Bones (Hartenbreker)
- Layla (Layla)
Er zal ongetwijfeld wat voor je tussenzitten. Sommige boeken zijn, omdat ze al wat ouder zijn, niet eens meer heel duur. Je zou ook op plekken als Marktplaats of Vinted kunnen kijken om een boek voor een wat kleiner prijsje aan te schaffen. Een boek lees je immers maar één keer, nietwaar?
Conclusie
De meeslepende verhalen en diepgaande personages hebben lezers over de hele wereld geraakt en blijven een bron van inspiratie en troost voor velen. Ga je voor het lezen van een serie of kies je voor een standalone, waarbij het dus niet uitmaakt welke je als eerst leest? We zouden zeggen, geniet ervan en ga er eens goed voor zitten!