aerial photography of city building s

5x de grootste steden van Frankrijk

Hoewel Frankrijk misschien in verhouding minder inwoners heeft dan Nederland, bezit het alsnog steden met meer inwoners dan de grootste Nederlandse stad. En nu we dit typen en er actief over aan het denken zijn, is dat ook niets anders dan logisch. ‘Waarom?’ horen we je denken. Nou, omdat het land over het algemeen meer letterlijke ruimte heeft om te groeien én simpelweg uit meer inwoners bestaat.

Het is niet logisch dat Amsterdam 3 miljoen inwoners heeft, terwijl het hele land zo’n 18 miljoen inwoners heeft. Het is wél logisch dat Parijs, de grootste stad van Frankrijk, iets meer dan 2,2 miljoen inwoners heeft, als het hele land uit 60 miljoen inwoners bestaat. Dat staat nog eens los van het feit dat Nederland qua oppervlakte bijna 14x in Frankrijk past. Lees in deze blog in ieder geval over de vijf grootste steden van Frankrijk.

(We weten het. Dat Frankrijk wel 14x zo groot is maar niet 14x zo veel inwoners heeft. Maar goed, je begrijpt waar we op doelen. Als we zo’n laatje open trekken dan kunnen we immers en eindeloos blijven doordenken.)

#5 Nice

We starten bij de vier na grootste stad, waarna we de lijst langzaam opsommen tot het hoogtepunt, wat n natuurlijk de grootste stad van Frankrijk betreft. Voor nu houden we het bij dit kopje dus even bij de stad genaamd Nice. En nee, dit spreek je niet uit zoals het Engelse ‘nice’ (uitspraak: nais), maar op z’n Frans (uitspraak: nies). Maar goed, in deze stad zouden rond de 350.000 mensen wonen. Echter zal je er in de hoogseizoenen een stuk meer mensen vinden, want ook voor toeristen is het een leuke plek om heen te gaan. De stad ademt een Provençaalse sfeer uit en het is dan ook een bestemming die ieders hart steelt en blijvende herinneringen achterlaat. Precies! Dat is exact wat je van een stad met zo’n mooie naam kan verwachten…

#4 Toulouse

Op nummer 4 staat Toulouse. Daarmee bedoelen we niet het liedje van Nicky Romero, maar de stad die je in het zuiden van Frankrijk ligt. Gelegen aan aan de oevers van de Garonne, biedt het de mooiste uitzichten. Van schilderachtige straatjes, gezellige pleinen en een scala aan culinaire hoogstandjes kan je je er in ieder geval wel een paar dagen vermaken. Waar je Toulouse misschien van kent, is haar beschrijving als de ‘Roze stad’. Dit komt omdat een groot deel van getouwde centrum is opgebouwd met roze bakstenen. Laat dat nou net een fenomeen zien wat je nauwelijks ziet. Verder combineert de stad moeiteloos het historische erfgoed met een moderne levensstijl, waardoor het voor reizigers erg aantrekkelijk is om naar toe te gaan. Wist je overigens dat er al bijna 500.000 mensen wonen? C’est très beaucoup, nietwaar?

#3 Lyon

De stad Lyon zullen de meeste mensen kennen van vakantie. Het is een punt waar mensen langsmoeten om verder naar het zuid-oosten van het land te rijden en een perfect punt om lekker te overnachten, na een lange reis die je dan al hebt afgelegd. Maar goed, dat het zo goed bereikbaar is, is geen toeval. Zo wonen er ruim een half miljoen mensen, die natuurlijk goed in en uit de stad moeten komen.

In ieder geval staat de stad bekend om zijn culinaire scene, met traditionele bouchons en Michellin-sterrenrestaurants. De stad is ook een symbool voor de historische architectuur. Denk bijvoorbeeld aan de gotische kathedraal en de oude wijk Vieux Lyon. Leuke dingen om er te bekijken als je langs gaat!

#2 Marseille

Marseille, gelegen aan de Middellandse Zee in het zuiden van Frankrijk, staat bekend om zijn levendige sfeer, rijke geschiedenis en prachtige kustlandschap. Als een van de oudste steden van Frankrijk, biedt Marseille een schat aan culturele en historische bezienswaardigheden, waaronder de oude haven, de basiliek Notre-Dame de la Garde en het historische stadscentrum Le Panier. De stad staat ook bekend om zijn diverse keuken, met een mix van mediterrane en Provençaalse invloeden. Daarnaast is Marseille een belangrijke havenstad, wat heeft bijgedragen aan zijn kosmopolitische karakter en levendige atmosfeer. Met zijn zonnige klimaat en bruisende energie trekt Marseille jaarlijks vele bezoekers van over de hele wereld aan. En dat terwijl de stad zelf al uit ruim 850.000 inwoners bestaat. Poeh, poeh!

#1 Parijs

Oui, oui. Paris. The city of love.

Sommigen kunnen geen genoeg krijgen van de stad, andere zijn er nog nooit geweest en hoeven er ook nooit te komen. Wat we in ieder geval kunnen zeggen is dat bekende films en series zoals Emily in Paris er wel aan bijdragen dat de stad nóg populairder wordt dan het al was. Het brengt immers toch de stad naar je woonkamer en prikkelt je om er heen te gaan.

Anyway, Parijs staat bekend om haar iconische bezienswaardigheden. Zo heb je de Eiffeltoren, het Louvre, de Champs-Élysées en de Catacomben van Parijs. Ook wordt het gezien als een van de romantische steden van de wereld, net zoals dat veel grote modemerken er zich ebben gevestigd. De charmante boulevards, bruisende cafés, beroemde modehuizen en eindeloze straten vol cultuur, weerspiegelt de elegantie ervan. De oppervlakte van Parijs is ruim 2700km2, het aantal inwoners ligt tegenwoordig al ruim boven de 2,2 miljoen inwoners.

Conclusie

Al met al bieden de vijf grootste steden van Frankrijk, Parijs, Marseille, Lyon, Toulouse en Nice, elk een unieke en boeiende ervaring voor bezoekers. Van de romantische charme van Parijs tot aan de mediterrane pracht van Nice, deze steden belichamen de diversiteit en rijkdom van de Franse cultuur. Met hun rijke geschiedenis, bruisende atmosfeer en overvloed aan bezienswaardigheden, zijn ze stuk voor stuk onmisbare bestemmingen voor reizigers die willen genieten van alles wat Frankrijk te bieden heeft.

Vorige blog

Colleen Hoover volgorde: alles op een rijtje

Volgende blog

Gert Verhulst: vermogen, bedrijven, relaties, kinderen en meer feiten