In de zomer is het lekker lang licht en kun je dus tot laat in de avond naar je tuin kijken. Maar al vroeg in het najaar, september, is het al relatief vroeg donker, terwijl de tuin er nog prachtig bij staat. En dan is het mooi om je tuin te verlichten. Dat brengt sfeer en zo kun je toch van die tuin, die je zo zorgvuldig onderhoudt, blijven genieten. tegelijkertijd kan verlichting ook een stukje veiligheid brengen. Een beetje willekeurig lampjes neerzetten is zonde. Beter is het om een lichtplan te maken zodat je tuin ook echt mooi belicht wordt. In dit artikel geven we je tips over een lichtplan van voor je tuin.
Het doel van de verlichting
Het opstellen van een lichtplan voor je tuin begint altijd met de vraag wat het doel is van de verlichting. Er zijn namelijk diverse redenen om je tuin te verlichten, en soms zijn die te combineren. De meest voorkomende redenen om de tuin te verlichten zijn functionele verlichting, sfeerverlichting of accentverlichting.
Bij functionele verlichting gaat het vaak om veiligheid en zichtbaarheid. Denk daarbij aan verlichting van paden of trappetjes. Bij sfeerverlichting moet je denken aan het creëren van gezelligheid en sfeer in de tuin en bij accentverlichting wil je een deel of enkele delen van de tuin extra verlichten om deze letterlijk in de spotlights te zetten. Bijvoorbeeld een mooie boom.
Maak een plattegrond van je tuin
Stap twee in het opstellen van een goed lichtplan voor de tuin is het maken van een plattegrond. Daarin markeer je de plekken die je wilt verlichten, met de in de vorige paragraaf benoemde doelen voor ogen. Bovendien noteer je hoeveel lampen je nodig hebt en waar stroompunten nodig zijn. Vergeet ook niet om eventuele obstakels te noteren.
Welke soort lampen?
Nu je weet wat voor soort verlichting je in de tuin wilt en op welke plekken kun je een keuze maken in de soort lampen die je wilt gaan gebruiken. Zo zul je voor accentverlichting uitkomen op spotlights terwijl grondspots, ingebouwd in de grond, juist weer meer geschikt zijn voor functionele verlichting van bijvoorbeeld het tuinpad. Denk ook aan sfeerverlichting die je vooral toepast op bijvoorbeeld de muren en de schuttingen. Daarvoor ben je weer meer aangewezen op wandlampen. Tot slot kun je nog gebruik maken van lantaarns en fairy lights om sfeer te creëren.
De energiebron
Een ander onderdeel van een uitgekiend lichtplan voor de tuin is de te gebruiken energiebron. Daarin zijn namelijk diverse opties waaruit je een keuze kunt maken, elk met hun eigen kenmerken en voor- en nadelen. De eerste energiebron die we hier onder je aandacht willen brengen is de elektrische verlichting. Dit is betrouwbaar en krachten en bovendien niet afhankelijk van tijd of seizoen. Maar je hebt wel een aansluiting buiten nodig en dus mogelijk een elektricien om dat te regelen.
Een alternatief is je tuin verlichten met behulp van zonne-energie. Dit is een milieuvriendelijke oplossing die gemakkelijk en overal te installeren is, maar je bent wel afhankelijk van zonlicht. En dat is er natuurlijk juist in de donkere maanden veel minder. De derde optie is oplaadbare verlichting. Dat is flexibel en bovendien gemakkelijk te verplaatsen. Als je geen vaste stroompunten in je tuin hebt, maar toch een duurzaam lichtplan wilt dan is dit een zeer goede optie.
Installatie
Nu je keuzes hebt gemaakt op het gebied van de functie van de verlichting, waar en hoeveel lampen en welke soort je gaat gebruiken is het tijd om de lampen te gaan inkopen en te beginnen aan de installatie. Waar heb je keuze en kun je de lampen kopen die je in jouw lichtplan had bedacht? Het beste doe je dat bij een expert op het gebied van tuinverlichting, zoals ledinbouwspotsleds.be, waar je overigens ook zeer goed terecht kunt voor alle verlichting binnenshuis.
Wordt de installatie van met name de elektrische bedrading te ingewikkeld, dan is het verstandig om een professional in te schakelen. Je hebt in de tuin natuurlijk ook te maken met water en het laatste wat je wilt is een onveilige situatie. Heb je alles geïnstalleerd? Test de situatie dan door in het donker door je tuin te lopen.
Extra tips
Graag delen we nog wat extra tips voor je om je tuin nog sfeervoller, efficiënter of beter te verlichten. Wist je bijvoorbeeld dat je ook buiten kunt werken met dimmers? Daarmee kun je dus de lichtintensiteit aanpassen aan de gewenste sfeer. Of voluit laten branden als de verlichting op dat moment meer bedoeld is voor veiligheid. Maak bovendien gebruik van warm licht met kleurtemperatuur van 2700-3000 kelvin. Dit zorgt voor een gezellige en uitnodigende sfeer.
Overweeg ook het gebruik van sensoren en timers. Die bieden echt een toegevoegde waarde omdat je hiermee de verlichting automatisch kunt aan- en uitzetten. Dat bespaart energie, levert gemak en zorgt voor een extra veilig gevoel.
Tenslotte nog even over het onderhoud. Het is belangrijk om regelmatig onderhoud te plegen aan je tuinverlichting om ervoor te zorgen dat alles goed blijft werken. Controleer de lampen op beschadigingen en vervang ze indien nodig. Zorg ervoor dat elektrische verbindingen goed geïsoleerd zijn om kortsluiting en andere problemen te voorkomen.
Meer informatie en inspiratie?
Een goed lichtplan kan je tuin transformeren in een prachtige en functionele buitenruimte. Neem de tijd om de juiste verlichting te kiezen en zorgvuldig te plannen. Zo kun je zowel overdag als ’s avonds wanneer het donker is van je tuin blijven genieten.
Ben je op zoek naar meer informatie en meer inspiratie voor een goed lichtplan voor je tuin? Check dan eens de website van ledinbouwspotsleds.be, de experts op het gebied van verlichting voor zowel binnenshuis als daarbuiten. Succes!