In een perfecte wereld zou elke baan aanvoelen als je droomcarrière, maar de realiteit is vaak anders. Misschien ben je vastgelopen in je huidige functie of misschien biedt je werkplek niet de groei die je nastreeft. Wat de reden ook is, stiekem solliciteren terwijl je al een baan hebt, is niet ongewoon. Maar hoe doe je dat zonder je huidige werkgever achterdochtig te maken? Laten we eens kijken naar enkele slimme strategieën.
Als je vastzit in je huidige baan, kan het tijd zijn voor iets nieuws. Misschien ben je op zoek naar betere voorwaarden, zoals extra ADV-dagen, een hoger salaris of de mogelijkheid om hybride te werken. Of wellicht mis je de uitdaging en doorgroeimogelijkheden die je graag zou willen hebben. Misschien is de werksfeer niet meer wat het was, of ben je toe aan een frisse omgeving met nieuwe kansen.
Het zoeken naar een nieuwe baan terwijl je al een baan hebt, kan lastig zijn. De belangrijkste reden waarom veel mensen ervoor kiezen om dit stiekem te doen, is simpel: niemand wil zijn huidige werkgever voor het hoofd stoten of zijn huidige baan riskeren voordat er een nieuwe in de wacht is gesleept. Stel je voor dat je baas te weten komt dat je aan het solliciteren bent. Het zou ongemakkelijke gesprekken kunnen veroorzaken of, in het ergste geval, je positie in gevaar kunnen brengen.
Daarnaast kan solliciteren vanuit een werkloze positie je in een zwakkere onderhandelingspositie brengen. Werkgevers kunnen je dan zien als iemand die ‘dringend’ op zoek is, wat je onderhandelingskracht vermindert. Daarom is het logisch om je zoektocht naar een nieuwe baan discreet te houden totdat je een concreet aanbod hebt.
Online je CV laten maken: professioneel én praktisch
Een belangrijke eerste stap in het sollicitatieproces is het hebben van een strak en professioneel CV. Je CV is je visitekaartje, en als het niet opvalt, kun je die droomfunctie wel vergeten. Maar eerlijk is eerlijk: een goed CV opstellen is niet altijd makkelijk, vooral als je niet dagelijks met sollicitaties bezig bent.
Het is daarom slim om je cv professioneel online te laten maken, vooral als je snel en zonder gedoe een professioneel document nodig hebt. Er zijn veel websites en diensten die je hierbij kunnen helpen. Zij zorgen ervoor dat jouw cv opvalt en perfect aansluit bij de baan waarop je solliciteert. Deze online tools zijn vaak helemaal up-to-date met de nieuwste trends op het gebied van cv’s en weten precies wat werkgevers willen zien. Een professioneel cv samenstellen bespaart je niet alleen tijd en moeite, maar je krijgt ook een cv dat echt indruk maakt. Handig als je al druk bent met een fulltime baan! Binnen 10 minuten kun je een professioneel cv en sollicitatiebrief maken en downloaden. Met automatische spellingscontrole, en de mogelijkheid om onbeperkt cv’s en brieven te creëren via één platform. Bovendien ontvang je als eerste vacatures die perfect passen bij jouw profiel en ervaring. Zo sta je altijd een stapje voor.
Solliciteren en werken, balans is de sleutel
En verder? De kunst van stiekem solliciteren terwijl je een baan hebt, is het vinden van een balans. Je wilt actief op zoek gaan naar nieuwe kansen, maar niet ten koste van je huidige werkprestaties. Dit betekent dat je je sollicitaties en voorbereidingen meestal buiten werktijd moet doen.
Plan sollicitatiegesprekken zorgvuldig in. Probeer afspraken te maken tijdens lunchpauzes, vroege ochtenden of late middagen. Zo minimaliseer je de kans dat je baas iets merkt. Een andere slimme zet is om vrije dagen op te nemen, zodat je je volledig kunt concentreren op je sollicitatie. Denk hierbij wel aan de geloofwaardigheid van je excuses; je wilt niet dat je baas gaat twijfelen waarom je plotseling zoveel vrije tijd nodig hebt.
Keep it low
Handig is het om dan ook niet van de daken te schreeuwen op werk dat je bezig bent met het zoeken naar een nieuwe baan. Het kan verleidelijk zijn om je collega’s of zelfs vrienden op het werk in vertrouwen te nemen, maar dit is riskant. Zelfs als je denkt dat iemand te vertrouwen is, kan een onschuldige opmerking snel de ronde doen. En voor je het weet, weet het hele kantoor dat je op zoek bent naar iets nieuws.
Hetzelfde geldt voor je online activiteiten. Zorg ervoor dat je LinkedIn-profiel niet overduidelijk gericht is op het vinden van een nieuwe baan. Je wilt niet dat je huidige werkgever een melding krijgt dat je je profiel ‘bijgewerkt’ hebt. Je kunt bijvoorbeeld subtiel je vaardigheden bijwerken zonder dat je direct je hele werkgeschiedenis herschrijft. Denk ook na over de tijdstippen waarop je solliciteert.