SEO of SEA? Wat is beter voor mijn bedrijf

In een tijd waarin bedrijven steeds harder werken om bovenaan Google te staan is het ook belangrijk voor jouw bedrijf om hier aan mee te doen. Hoe doe je dat dan? Met SEA (Search Engine Advertising) en SEO (Search Engine Optimization). Het kiezen tussen deze twee kan een uitdaging zijn, gezien het overvloedige aanbod van bureaus en informatie online. Laten we eens dieper ingaan op de voordelen en nadelen van elk, om te begrijpen waarom een combinatie van beide misschien wel de beste route is.

Voordelen van SEA

SEA (Search Engine Advertising) is een vorm van online adverteren waarbij bedrijven betalen om hun advertenties bovenaan de zoekresultaten van zoekmachines te tonen. SEA biedt een directe en meetbare benadering van online adverteren. Met platforms zoals Google Ads kunnen adverteerders gericht adverteren op basis van zoekwoorden, demografische gegevens en zelfs interesses van gebruikers. Dit zorgt voor een gerichte aanpak die snel resultaten oplevert. Bovendien biedt SEA flexibiliteit in budgetbeheer en biedt het de mogelijkheid om onmiddellijk zichtbaarheid te genereren, zelfs voor nieuwe websites!

 • Directe en meetbare resultaten
 • Gericht adverteren op basis van zoekwoorden, demografische gegevens en interesses
 • Flexibiliteit in budget
 • Onmiddellijke zichtbaarheid, zelfs voor nieuwe websites

Nadelen van SEA

Hoewel SEA effectief kan zijn, kan het ook duur zijn. Het veilingmodel van advertenties kan leiden tot hoge kosten per klik, vooral voor populaire zoekwoorden. Ook zijn de resultaten van SEA vaak direct gerelateerd aan het budget dat wordt besteed. Zodra de advertentiecampagne stopt, stopt ook de zichtbaarheid. Dit maakt SEA minder duurzaam op de lange termijn in vergelijking met SEO.

 • Kan duur zijn, vooral voor populaire zoekwoorden
 • Resultaten zijn vaak direct gerelateerd aan het budget
 • Zichtbaarheid stopt zodra de advertentiecampagne eindigt

Voordelen van SEO

SEO, aan de andere kant, biedt een organische benadering van online zichtbaarheid. Door te investeren in zoekmachine optimalisatie kunnen bedrijven hun website optimaliseren om hoger in de zoekresultaten te komen. Dit leidt tot langdurige zichtbaarheid en geloofwaardigheid bij het publiek. De kosten van SEO zijn over het algemeen lager dan die van SEA, omdat er geen kosten per klik zijn.  Een SEO bureau kan jou een bepaalde winst garanderen, maar het is ook zeker zelf te leren als je hier de tijd voor hebt!

 • Organische benadering van online zichtbaarheid
 • Langdurige zichtbaarheid en geloofwaardigheid bij het publiek
 • Lagere kosten in vergelijking met SEA
 • Geen kosten per klik

Nadelen van SEO

Hoewel de SEO verbeteren op lange termijn voordelen biedt, vergt het ook geduld en doorzettingsvermogen. Het kan weken, zo niet maanden, duren voordat de resultaten van SEO zichtbaar worden. Het algoritme van zoekmachines evolueert ook voortdurend, wat betekent dat aanpassingen vaak nodig zijn. Daarnaast is SEO soms best competitief. Zo kan het moeilijk zijn om op te vallen tussen de vele concurrenten die strijden om dezelfde zoekwoorden.

 • Vereist geduld en doorzettingsvermogen
 • Het kan weken tot maanden duren voordat resultaten zichtbaar zijn
 • Het algoritme van zoekmachines verandert voortdurend
 • Concurrentie kan het moeilijk maken om op te vallen

Waarom kiezen tussen SEA en SEO?

Nu online zichtbaarheid echt belangrijk is voor het succes van een bedrijf, is het kiezen tussen SEA en SEO bijna onmogelijk. Beide hebben voordelen en nadelen, maar de kracht ligt toch echt wel in de combinatie van de twee. Door zowel SEA als SEO te gebruiken, kunnen bedrijven profiteren van zowel directe zichtbaarheid als duurzame groei op lange termijn.

Wanneer SEA en SEO hand in hand gaan, ontstaat er een krachtige samenwerking. SEA kan worden gebruikt om direct verkeer en conversies te genereren, terwijl SEO werkt aan het opbouwen van organisch verkeer en het versterken van de online aanwezigheid op lange termijn. Door deze twee te combineren, kunnen bedrijven de voordelen van beide ervaren en een online marketingstrategie ontwikkelen die zorgt voor zowel directe resultaten als langdurige groei.

Vorige blog

Online casino’s met Belgische Roots 

Volgende blog

Wat is de goedkoopste vloer?