man running on pavement during daytime

Paralympische spelen Parijs 2024 laten innovatie beenprothesen zien

De zomer van 2024 staat in het teken van sporten en adembenemende resultaten. Innovatie van prothesen helpen paralympische atleten records te verbeteren. De innovatie in 3D-geprinte arm- en beenprothesen is een belangrijke stap in de toegankelijkheid en personalisatie van hulpmiddelen voor prothesedragers. Met 3D-printing kunnen arm- en beenprothesen nu nog meer gepersonaliseerd worden geproduceerd, met op maat gemaakte ontwerpen die perfect passen bij de individuele behoeften van elke sporter. Deze technologie wordt ook in België gemaakt. Het opent de deur naar meer geavanceerde en geoptimaliseerde beenprothesen, waardoor atleten en dagdagelijkse sporters hun prestaties kunnen verbeteren.

De perfecte beenprothese met 3D-printing

Denk hier eens over na: een beenprothese die zo naadloos aansluit op je lichaam en levensstijl dat je bijna vergeet dat je hem draagt. Dankzij 3D-printing is dit geen verre toekomst meer, maar een realiteit die binnen handbereik ligt. Ben je een fervent sporter en loop je dagelijks lange afstanden of wil je simpelweg meer comfort en een prothese die echt bij je past? De nieuwste technologieën in prothesen maken het mogelijk.

3D-printing: gamechanger in beenprothesen

Nog niet zolang geleden was een beenprothese na amputatie vaak een compromis tussen pasvorm, functionaliteit en esthetiek, de bedoeling was vooral om de prothese te verbergen. Met de opkomst van moderne technologie en 3D-printing is dat niet langer het geval. Deze technologie maakt het mogelijk om een bovenbeenprothese of een onderbeenprothese volledig op maat te maken, met een precisie waar traditionele methoden niet aan kunnen tippen. Het resultaat? Een beenprothese die perfect aansluit op jouw unieke lichaam, wensen en behoeften.

Een beenprothese laten maken na amputatie begint met een gedetailleerde 3D-scan van de stomp. Deze scan wordt omgezet in een digitaal model, dat vervolgens wordt aangepast op je wensen en eisen. Alles kan worden gepersonaliseerd, of je nu een actieve levensstijl hebt, een comfortabele dagelijkse prothese wilt of juist een specifieke sport wilt beoefenen.

Snel van scan tot eerste stap

Een groot voordeel van 3D-printing is dat een prothese hiermee snel en met grote precisie kan worden geproduceerd. Meestal kan een 3D-geprinte pasprothese al binnen enkele weken na amputatie worden gemaakt. Zo geniet je sneller van alle voordelen van een prothese op maat en kun je beginnen met het gebruik van je prothese. Een 3D-geprinte prothese is bovendien licht van gewicht en gemaakt van duurzame materialen. De prothese is daardoor comfortabel en gaat lang mee. Dat is natuurlijk extra belangrijk wanneer de prothese erg intensief wordt gebruikt, bijvoorbeeld voor sporters (blade prothesen) of mensen die veel lopen.

Personaliseren van je beenprothese

Met 3D-printing is het eenvoudiger dan ooit om je beenprothese te personaliseren. Houd je van een minimalistisch ontwerp of wil je juist een prothese die echt opvalt? De mogelijkheden zijn eindeloos.

7x Interessante weetjes over beenprothesen

We zouden Interessant.be niet zijn als we ook nog wat interessante weetjes over beenprothesen met je zouden delen.

  1. De oudste bekende beenprothese, een houten been, werd 3.000 jaar geleden gemaakt en gevonden in Egypte.
  2. In de oudheid werden prothesen vooral gemaakt van hout en leer. Inmiddels worden ze gemaakt van materiaal dat lichter, duurzamer en comfortabel is, zoals hars met koolstofvezel, polypropyleen en titanium.
  3. Atleten met blade prothesen rennen soms sneller dan hun ‘concullega’s’ zonder prothesen. Vooral bij de Paralympische Spelen zie je vaak erg snelle tijden.
  4. Uit onderzoek blijkt dat een goede prothese niet alleen fysieke ondersteuning biedt, maar ook een positieve impact heeft op het zelfvertrouwen en een gevoel van onafhankelijkheid.
  5. Verzekeringen in België en Nederland dekken (een deel) van de kosten van een prothesen als ze worden gemaakt door een erkende prothesist of orthopedisch bedrijf.
  6. Bij een nieuwe beenprothese komt altijd een vorm van prothese-coaching, loopschool revalidatie en digitale ganganalyse kijken om optimaal gebruik te maken van de nieuwe prothese. De betere amputatie zorgcentra bieden maatwerk prothesen met totaalzorg.
  7. 90% van de prothesedragers wisselt van prothesist na een second opinion. Gemiddeld wisselt een prothesedrager drie keer van zorgcentrum voor ze de juiste prothesist vinden waar ze een goede klik mee hebben.
Vorige blog

Professioneel overkomen? Zo kleed je je op de juiste manier

Volgende blog

Op citytrip? Zo bereid je je reisje goed voor