Bouwprojecten met minder CO2 uitstoot worden de norm

Bij het uitvoeren van bouwprojecten komt stikstof vrij. Dit is schadelijk voor de ozonlaag en draagt bij aan de opwarming van de aarde. Daarom nemen overheden, waaronder de Europese Unie, maatregelen voor het terugdringen van de uitstoot. Dit heeft ook betrekking op het bouwen van huizen. Machines die uitstoot veroorzaken, zoals machines met een dieselmotor, worden daarom steeds vaker vervangen door elektrische machines.

Uitstoot beperken

Als je op een bouwplaats rondloopt dan tref je daar allerlei machines aan. Shovels, schroefcompressoren, kranen en andere machines worden ingezet om funderingen te leggen en muren op te trekken. Deze machines draaiden tot voor kort vrijwel allemaal op dieselmotoren. Diesel is een brandstof die geschikt is voor zware machines die veel pk’s moeten leveren. Maar diesel zorgt ook voor veel ongezonde uitstoot. Daarom ontwikkelen fabrikanten nu elektrische equivalenten. Dat gaat niet zonder slag of stoot. Het is lastig om een machine te maken die dezelfde prestaties levert. Daar komt bij dat de accu’s van een elektrische kraan of compressor snel leeg zijn. Die accu’s moeten dan weer worden opgeladen, wat een flinke belasting geeft op het stroomnetwerk.

Groen bouwen moet de norm worden

Om het milieu te ontzien moet er ‘groener’ worden gebouwd. Niet alleen door machines te gebruiken van be.kaeser.com, maar ook door te werken met materialen die kunnen worden hergebruikt. Dit heet circulair bouwen. Het is in de toekomst niet meer de bedoeling dat ene gebouw dat wordt afgedankt met springstof wordt opgeblazen. Het moet zorgvuldig worden gesloopt zodat zo veel mogelijk materialen opnieuw kunnen worden gebruikt. In Nederland worden hiervoor opslagplaatsen ingericht waar bouwers materialen kunnen bestellen. Dergelijke projecten zullen ook in België worden opgezet. Dit alles is bedoeld om grondstoffen niet op de afvalberg terecht te laten komen waar ze zorgen voor uitstoot als ze worden vernietigd. Ook moet uiteindelijk op deze manier worden bespaard op de kosten. Het probleem is nu vaak nog dat niet de juiste materialen beschikbaar zijn. Een bouwbedrijf met goede intenties ontkomt er dan niet aan om alsnog te kiezen voor nieuw materiaal. Met name de productie van traditioneel cement is een forse belasting voor het milieu.

Bouwen met hout in opkomst

Innovatieve architecten en bouwbedrijven zetten steeds vaker hout in als bouwmateriaal. Er zijn zelfs wereldwijd al prestigieuze bouwprojecten die geheel of grotendeels uit hout zijn opgetrokken. Het hout is uiteraard duurzaam. Hiervoor worden geen bossen gekapt. Het hout wordt speciaal gekweekt om als bouwmateriaal te dienen. Vooral in Scandinavië, waar veel ruimte is, worden bossen aangeplant voor het leveren van hout voor de bouw. In Noorwegen, Zweden en Finland is bouwen met hout al eeuwenlang gebruikelijk. Nu wordt het hout dat daar wordt geproduceerd ook naar andere landen geëxporteerd. Soms wordt hout nog wel met beton gecombineerd om de veiligheid van een bepaalde constructie te kunnen waarborgen. In de toekomst moet beton geheel worden vervangen door duurzame materialen.

Vorige blog

Innovatie en ontwerp van trapliften

Volgende blog

Avontuurlijke backpackroutes door Zuid-Amerika met betaalbare vluchten