Acupunctuur, hoe werkt het?

De oorsprong van acupunctuur ligt in China, zo’n 3500 jaar geleden. Vroeger werd deze geneeswijze vaak gecombineerd met Moxa, een techniek waarbij specifieke huidpunten werden verwarmd. Men noemde dit Zhenjiu. De naam acupunctuur is afgeleid van de Latijnse woorden ‘acus’ (naald) en ‘punctura’ (steek).

Acupunctuur heeft als doel om de Yin en Yang energiestromen in het lichaam in evenwicht te brengen. Bij klachten of ziekten is de algemene energetische balans uit evenwicht, daarom wordt de mens holistisch bekeken en worden ook mentale en emotionele toestanden meegenomen in het herstellen van het energetische evenwicht.

Vier waarnemingstechnieken

In tegenstelling tot westerse geneeskunde gebruikt acupunctuur vier waarnemingstechnieken om vast te stellen waar verstoring optreedt die symptomen veroorzaakt. Anamnese, pols- en tongdiagnose, en algemene observatie spelen hierbij een rol. Op basis hiervan wordt bepaald waar naalden moeten worden geplaatst en of er kruiden nodig zijn om de energetische balans op te heffen.

Bij anamnese wordt de gezondheidstoestand onderzocht, bij polsdiagnose wordt bepaald hoe energie stroomt door analyse van ritme, snelheid, diepte, lengte en spanning van de pols. Tongdiagnose geeft aanwijzingen over gezondheid via vorm, kleur, glans of opbouw van de tong. Een algemene observatie gebruikt alle vier zintuigen: zien, voelen; horen en ruiken om mogelijke onevenwichtigheid in energetische kwaliteit vast te stellen.

Acupunctuurbehandeling

Tijdens een behandeling, zoals bij een acupuncturist in Brussel, worden er naalden op specifiek gekozen punten op het lichaam om energielijnen in evenwicht te brengen geplaatst. Er zijn meer dan 1000 punten om uit te kiezen en afhankelijk van het energetisch evenwicht kunnen er per sessie 5 tot 20 naalden geplaatst worden. Beweging van naalden creëert gewilde sensaties die chemische stoffen vrijgeven voor zelfhelende processen. Dit leidt tot verbetering van fysieke en emotionele gezondheid.

Acupunctuur heeft zichzelf bewezen bij de behandeling van meer dan 100 verschillende klachten, en de resultaten worden dan ook meer en meer gesteund door de WHO (Wereld Gezondheids Organisatie).

Intakegesprek en evaluatie

Als je een acupunctuurbehandeling wilt volgen, bespreek je uitgebreid alle klachten in een intakegesprek. We onderzoeken ook je medische voorgeschiedenis om een volledig beeld te krijgen. Bijkomende symptomen en problemen, die geen verband lijken te houden met de hoofdsymptomen, kunnen ons helpen de oorsprong van je klachten te achterhalen. Het is dus belangrijk dat we met elk probleem rekening houden.

Vorige blog

Is je badkamer aan een opfrisbeurt toe?

Volgende blog

Collageen: de trend die je huid een boost geeft